Recursos per a dones en situació de violència masclista en context de continament #COVID19
615
post-template-default,single,single-post,postid-615,single-format-standard,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Recursos per a dones en situació de violència masclista en context de continament #COVID19

  |   Actualitat

La situació de confinament als nostres domicilis provocada pel COVID19 comporta molta incertesa i un període de convivència intensiva de 24 hores diàries que pot provocar moments molts difícils. Pot agreujar les situacions de violència masclista en la llar existents i desencadenar nous casos.

Si la teva parella t’aïlla, t’amenaça, t’ignora, et dona ordres, t’humilia, et crida, t’insulta, et controla els diners, t’obliga a mantenir relacions sexuals, trenca objectes, t’agredeix, t’amenaça en prendre’t els fills/es…. pot ser que pateixis una situació de violència masclista.

 Si en aquest moment de confinament creus que pots estar en risc o sospites d’algun cas en el teu entorn, a continuació trobaràs una sèrie de recursos, tant públics com privats, que poden ser d’utilitat.

Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d’informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Les Oficines d’informació de l’Institut Català de les Dones i els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i, si s’escau deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables.

Per altra banda, els Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE), del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que es troben en situacions de violència masclista i a les seves filles i fills.

 

Si estàs vivint una situació de violència masclista durant el confinament per la crisi del Covid-19, o sospites d’algun cas al teu entorn, diverses guies ofereixen recursos per ajudar-te:

 

Telèfons contra la violència masclista que donen cobertura a tot Catalunya

  • Tel. 900 900 120
  • Tel. 016

El servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.

La línia 900 900 120 també actua en els casos d’activació del Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista (24h / 365 dies a l’any), procedent de qualsevol Ajuntament i Consell Comarcal, amb el previ consentiment de la dona agredida o del seu entorn familiar.

Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.

 

Recursos en l’àmbit de Barcelona

 

Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA)

El SARA ofereix atenció presencial i telemàtica específica a persones en situacions de violència masclista: dones, infants i adolescents, persones LGTBI i qualsevol persona afectada per aquest tipus de violència.

  • De dilluns a divendres, de 9.00 a 15.00 hores
  • Tel. 932 915 910 i 932 915 920
  • Carrer de Marie Curie, 16

Fora de l’horari d’atenció del SARA, es pot contactar amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), al 900 703 030, que atén tots els casos de risc les 24 hores els 365 dies de l’any.

A més, es garanteix l’allotjament d’urgència per a dones i infants en situació de vulnerabilitat als dispositius habituals i s’ha arribat a un acord amb un operador de pisos turístics que permetrà decidir si són necessaris apartaments en aquests allotjaments.

 

 

Assessorament jurídic per a dones

Servei telefònic d’orientació jurídica per a dones, per poder fer consultes sobre accés a ajuts, temes laborals, guarda de menors, processos judicials, violència i estrangeria.

  • De dilluns a divendres, de 10.00 a 18.00 hores
  • Tel. 639 534 814

 

Serveis socials

Durant l’estat d’alarma, nou centres de serveis socials estaran de guàrdia per atendre urgències socials, de 9.00 a 14.00 hores. Fora de l’horari d’atenció d’aquests centres, es pot contactar amb el CUESB.

Servei d’Atenció a Homes (SAH)

El SAH ofereix atenció telefònica a homes que tinguin dificultats per gestionar emocionalment el confinament. A través de l’acompanyament de professionals especialitzats, proporciona pautes per identificar els comportaments i les actituds violentes, assumir-ne la responsabilitat i les conseqüències i buscar alternatives no violentes en les seves relacions.

  • Tel. 933 491 610
  • De dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores

 

Altres serveis especialitzats

 

Associacions

 

Hi ha diverses entitats d’arreu de Catalunya que ofereixen recursos i acompanyament per a persones que es troben en una situació de violència masclista.

Davant l’actual situació d’emergència sanitària, moltes d’aquestes entitats han ampliat o adaptat els seus serveis i recursos per tal de poder seguir oferint ajuda a totes aquelles persones que ho necessitin.

En el següent enllaç hi trobaràs les principals entitats i els recursos que ofereixen, així com la manera de contactar-hi. + INFO

 

Finalment, l’equip de Farmamundi aprofitem per a convidar-vos, en aquest temps de confinament, a veure el documental ‘Temps d’Écoute’, un audiovisual que reflecteix la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut a la República Democràtica del Congo.