Recursos per a dones en situació de violència masclista en context de continament #COVID19
La situació de confinament als nostres domicilis provocada pel COVID19 comporta molta incertesa i un període de convivència intensiva de 24 hores diàries que pot provocar moments molts difícils. Pot agreujar les situacions de violència masclista en la llar existents i desencadenar nous casos.
Si la teva parella t’aïlla, t’amenaça, t’ignora, et dona ordres, t’humilia, et crida, t’insulta, et controla els diners, t’obliga a mantenir relacions sexuals, trenca objectes, t’agredeix, t’amenaça en prendre’t els fills/es…. pot ser que pateixis una situació de violència masclista.
Si en aquest moment de confinament creus que pots estar en risc o sospites d’algun cas en el teu entorn, a continuació trobaràs una sèrie de recursos, tant públics com privats, que poden ser d’utilitat.
Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d’informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Les Oficines d’informació de l’Institut Català de les Dones i els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i, si s’escau deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables.
Per altra banda, els Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE), del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que es troben en situacions de violència masclista i a les seves filles i fills.
Si estàs vivint una situació de violència masclista durant el confinament per la crisi del Covid-19, o sospites d’algun cas al teu entorn, diverses guies ofereixen recursos per ajudar-te:
- El web de l’Institut Català de les Dones conté tota la informació actualitzada sobre els serveis d’atenció en situació de violència masclista en temps de confinament..
- Recomanacions elaborades conjuntament entre la Sub-direcció General de Drogodependències, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.
- Guia dels serveis municipals d l’Ajuntament de Barcelona contra la violència masclista en funcionament.
- La Paeria de Lleida ha editat la guia per a dones en situació de violència masclista durant la COVID-19 + INFO
Telèfons contra la violència masclista que donen cobertura a tot Catalunya
- Tel. 900 900 120
- Tel. 016
El servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.
La línia 900 900 120 també actua en els casos d’activació del Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista (24h / 365 dies a l’any), procedent de qualsevol Ajuntament i Consell Comarcal, amb el previ consentiment de la dona agredida o del seu entorn familiar.
Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.
Recursos en l’àmbit de Barcelona
Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA)
El SARA ofereix atenció presencial i telemàtica específica a persones en situacions de violència masclista: dones, infants i adolescents, persones LGTBI i qualsevol persona afectada per aquest tipus de violència.
- De dilluns a divendres, de 9.00 a 15.00 hores
- Tel. 932 915 910 i 932 915 920
- Carrer de Marie Curie, 16
Fora de l’horari d’atenció del SARA, es pot contactar amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), al 900 703 030, que atén tots els casos de risc les 24 hores els 365 dies de l’any.
A més, es garanteix l’allotjament d’urgència per a dones i infants en situació de vulnerabilitat als dispositius habituals i s’ha arribat a un acord amb un operador de pisos turístics que permetrà decidir si són necessaris apartaments en aquests allotjaments.
Assessorament jurídic per a dones
Servei telefònic d’orientació jurídica per a dones, per poder fer consultes sobre accés a ajuts, temes laborals, guarda de menors, processos judicials, violència i estrangeria.
- De dilluns a divendres, de 10.00 a 18.00 hores
- Tel. 639 534 814
Serveis socials
Durant l’estat d’alarma, nou centres de serveis socials estaran de guàrdia per atendre urgències socials, de 9.00 a 14.00 hores. Fora de l’horari d’atenció d’aquests centres, es pot contactar amb el CUESB.
Servei d’Atenció a Homes (SAH)
El SAH ofereix atenció telefònica a homes que tinguin dificultats per gestionar emocionalment el confinament. A través de l’acompanyament de professionals especialitzats, proporciona pautes per identificar els comportaments i les actituds violentes, assumir-ne la responsabilitat i les conseqüències i buscar alternatives no violentes en les seves relacions.
- Tel. 933 491 610
- De dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores
Altres serveis especialitzats
- Punts d’informació i atenció a les dones (PIAD): servei públic, gratuït i confidencial que ofereix informació, assessorament i orientació a les dones en diferents àmbits, a més d’atenció psicològica i assessorament jurídic. Contacte telefònic: 936 197 311.
- Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH): ofereix atenció integral (psicològica, social i jurídica) a víctimes de tràfic de persones, sigui quin sigui el fi (explotació sexual, tràfic d’òrgans, mendicitat, etc.), i assessora les entitats socials i professionals que ho requereixin. Contacte per correu electrònic: unitatTEH@bcn.cat.
- Agència per l’Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS): servei adreçat a dones cis i dones trans que exerceixen la prostitució, sobretot les que es troben en una situació de risc i vulnerabilitat. Ofereix atenció integral perquè puguin conèixer i exercir els seus drets en igualtat de condicions. Contacte per correu electrònic: abits@bcn.cat.
Associacions
Hi ha diverses entitats d’arreu de Catalunya que ofereixen recursos i acompanyament per a persones que es troben en una situació de violència masclista.
Davant l’actual situació d’emergència sanitària, moltes d’aquestes entitats han ampliat o adaptat els seus serveis i recursos per tal de poder seguir oferint ajuda a totes aquelles persones que ho necessitin.
En el següent enllaç hi trobaràs les principals entitats i els recursos que ofereixen, així com la manera de contactar-hi. + INFO
Finalment, l’equip de Farmamundi aprofitem per a convidar-vos, en aquest temps de confinament, a veure el documental ‘Temps d’Écoute’, un audiovisual que reflecteix la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut a la República Democràtica del Congo.