L’emergència COVID-19 ha impactat negativament a cada racó del planeta. Tot i que en alguns països s’ha traduït en una emergència principalment sanitària, en d’altres més vulnerables s’ha agreujat en una crisi multidimensional que ha afectat notablement les condicions de vida de la població.
En les comunitats indígenes kichwa de la província de Pastaza, on el 100% de la població té poc o escàs accés a serveis bàsics i alimentació, els principals problemes identificats en els seus plans de control territorial són els relacionats amb l’equitat de gènere, la salut, la sobirania, i la seguretat alimentària i nutricional.
En aquest marc, Farmamundi i l’Instituto Quichua de Biotecnología Sacha Supai (IQBSS) col·laboren per promoure el Sumak Kawsay de 31 comunitats kichwes, amb un projecte per a la millora nutricional i la salut de les dones en edat fèrtil i de la infància d’entre 2 i 5 anys.
El projecte treballa a més, per reforçar la identitat cultural amb l’impuls de l’agroecologia i de pràctiques productives per a la sobirania alimentària de les comunitats; per desenvolupar estratègies comunitàries de promoció de salut i la prevenció de contagis de la COVID-19; i per prioritzar la participació i el lideratge de les dones en espais de decisió i acció comunitària.