Gènere i salut
393
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-393,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Gènere i salut

Aquest quadern publicat per Farmacèutics Mundi és un recull de set articles que han elaborat persones coneixedores de dos àmbits: la salut i el gènere. Quan aquests àmbits conflueixen apareixen nombroses temàtiques que són d’especial interès. Aquí en tractarem algunes. Hem demanat a aquestes persones expertes que des de la seva experiència ens parlessin dels temes que més coneixen.

Així,de manera introductòria trobem l’article “El condicionant de gènere a la salut”, en què Farmacèutics Mundi, juntament amb Esperanza Aguilà, ofereixen una breu situació de la temàtica, que vol contribuir a què el lector se situï i tingui una perspectiva general dels articles que segueixen a continuació. Maria Villellas, de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, segueix amb un repàs de les polítiques de gènere i la seva inclusió en l’agenda internacional, en el capítol “L’agenda internacional d’igualtat de gènere”. Sabine Kasivika, Gabriel Colibri Paluku i Marie-Dolorose Masika, des de diferents entitats de la República Democràtica del Congo, exploren el rol de les xarxes per a la promoció del gènere i la salut al Kivu Nord, en el capítol “El rol de les xarxes i les bones pràctiques per a la promoció del gènere i la salut”. Al quart, Ana Ara i Bea Huber, des del Colectivo de Mujeres de Matagalpa (Nicaragua), expliquen com aspectes quotidians de les dones acaben convertint-se en patologies, en el capítol “Medicalització de la dona”. Xavier Cela, de l’Associació Candela de Barcelona i del MARC (Centre de Recerca en Antropologia Mèdica), aborda la temàtica de la salut mental amb una perspectiva de gènere, amb l’article “Masculinitat i salut mental: el gènere com a condicionant”. María Casilda Velasco, de Medicus Mundi Andalucía, continua exposant la necessitat d’incloure formació sobre gènere en l’àmbit de la salut en el capítol “Formació en salut sexual i reproductiva amb enfocament de gènere: una assignatura pendent”. Per acabar, José Mansilla, de Sonrisas de Bombay, amb “Vashali, el futur de l’Índia té nom de dona”, se centra en la situació de vulnerabilitat de les nenes i en com la manca d’educació afecta el dret a la salut.

Descarregar l'informe (PDF /català)