Coopera pel Medi Ambient
1409
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1409,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Els casos de vulneració de drets humans, assassinats, violacions i persecució a les defensores, així com els robatoris i saquejos a les comunitats en moltes parts del món, són nombrosos i greus a conseqüència de l’actuació d’empreses transnacionals i la protecció que reben dels governs. A través del projecte «Coopera pel Medi Ambient», volem sensibilitzar sobre les lluites per la defensa dels territoris a Mesoamèrica així com les amenaces que representen els projectes extractivistes amb els recursos naturals dels quals depenen les comunitats per viure, i que sovint, vegades, també estan associades a la cultura i cosmovisió, quan es tracta de població indígena. Així, les lluites en general es donen entorn de la protecció de l’aigua, contra el desplaçament forçat, la destrucció de terres de cultiu, boscos, aiguamolls i ecosistemes dels quals depenen moltes persones per a la seva subsistència.

Unitat temàtica sobre les lluites per la defensa del territori a Mesoamèrica.

La delegació de Farmamundi a Catalunya hem el·laborat una unitat temàtica dirigida a generar un procés de reflexió i solidarització col·lectiva del grup classe al voltant de les defensories del territori que ocorren a Mesoamèrica. L’objectiu d’aquesta unitat és que la classe reflexioni i es solidaritzi amb les lluites per la defensa del territori que ocorren a Mesoamèrica, partint d’un context real de defensa d’un riu a Guatemala, el riu Salá, i reflexionant de manera lúdica a través d’un joc.

 

Segons Global Witness, Guatemala va ser en 2019 el cinquè país d’Amèrica amb més persones defensores de drets humans assassinades, després de Colòmbia, el Brasil, Mèxic i Hondures. Més del 90% dels casos prevalen impunes i l’Estat guatemalenc, lluny de garantir condicions segures per a l’exercici d’aquest dret, ha anat desmantellant la institucionalitat per a la protecció dels qui defensen drets.

Descarregar l'unitat temàtica (PDF / Català)

Teixint alliançes entre defensores de Drets Humans

Del 17 al 27 de març de 2022 Farmamundi va acompanyar quatre defensores de Mesoamèrica en una gira per Catalunya, amb l’objectiu de donar a conèixer la seva experiència en la Defensa col·lectiva de la vida i compartir sabers amb altres defensores de sobre els desafius que enfronten les dones defensores del territori a Centreamèrica i a estat espanyol.