Jornades sobre la salut sexual i reproductiva de les dones migrades i refugiades a Catalunya des d’una mirada interseccional
1004
post-template-default,single,single-post,postid-1004,single-format-standard,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Jornades sobre la salut sexual i reproductiva de les dones migrades i refugiades a Catalunya des d’una mirada interseccional

  |   Actualitat, Agenda

Aquestes jornades tenen com objectiu contribuir en la formació continuada dels i les professionals sanitàries en l´àmbit d’atenció primària i hospitalària per tal de millorar els coneixements i pràctiques en l’abordatge de la salut sexual i reproductiva de les dones migrades i refugiades.


La societat catalana actual es troba en un procés de canvi constant que ve donat, entre d’altres motius, per l’arribada de persones de diferents orígens que arriben a casa nostra amb la voluntat de trobar noves i millors oportunitats de vida. En aquest sentit, tant la societat catalana com en aquest cas, el sistema públic de salut, han de poder donar una resposta adequada a aquesta nova i diversa realitat, adaptant els serveis a les noves necessitats i garantit així un accés igualitari a la salut per a totes les persones.


OBJECTIU GENERAL
Aquest curs té com objectiu contribuir en la formació continuada dels i les professionals sanitàries en l ́àmbit d’atenció primària i hospitalària per tal de millorar els coneixements i pràctiques en l’abordatge de la salut sexual i reproductiva de les dones migrades i refugiades.


OBJECTIUS ESPECÍFICS
A la finalització de la Jornada l’alumne serà capaç de:
• Conèixer el treball de recerca sobre el concepte de salut, embaràs, part i puerperi en dones migrades de les comunitats xinesa i paquistanesa.
• Conèixer les necessitats específiques pel que fa a la salut sexual i reproductiva de les dones refugiades o sol·licitants de protecció internacional.
• Haurà augmentat el coneixement i la sensibilització sobre la situació de la salut sexual i reproductiva de les dones migrades i refugiades i serà capaç de donar suport a les dones en aquestes condicions i la seva problemàtica.


PROGRAMA
14 de Desembre
De 13:00h a 14:00h
• Presentació dels resultats preliminars dels monogràfics sobre la cultura xinesa i paquistanesa pel que fa al concepte de salut, embaràs, part i puerperi. Ponents:
Elisabet Llamas i Serena Brigidi.
De 14:00h a 15:00h
• Accessibilitat al Sistema Sanitari català. Ponent: Gemma Falguera.

15 de Desembre
De 13:00h a 14:00h
• Necessitats específiques de les dones refugiades pel que fa a l’accés a la salut i a la seva salut sexual i reproductiva. Ponent: Mar Baños.
De 14:00h a 15:00h
• Reptes institucionals per respondre a les necessitats en salut sexual i reproductiva de les dones migrades i refugiades a Catalunya. Montse Pineda.


DOCENTS


Elisabet Llamas. Politòloga especialista en gènere i cooperació. Coordinadora del projecte “Dones migrades avançant cap a una salut sexual i reproductiva amb mirada transcultural i enfocament d’interseccionalitat de gènere” a la ONGD Farmamundi.


Serena Brigidi. PhD medical anthropology. Departament d’antropología, filosofia I treball social, URV. Marc, URV. Presidenta de OVO.


Gemma Falguera: Responsable de l’ASSIR (Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) Metropolitana Nord, coordinadora del Grup Emergent de Recerca ASSIR (GRASSIR) de la IDIAP Gol i Gorina i presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores.


Mar Baños. Sociòloga experta en gènere i cooperació internacional. Coordinadora del projecte “Drets sexuals i drets reproductius: diferents cultures, mateixos drets” a l’ONGD Farmamundi.

Montse Pineda. Secretaria de Feminismes de la Generalitat de Catalunya.


METODOLOGIA
Aquesta activitat es realitzarà a través de videoconferència a la plataforma Zoom. Constarà de dues sessions presentades per ponents expertes en el tema. L’activitat s’enregistrarà per tal que aquesta pugui ser consultada en moments posteriors a la seva realització.


PERSONES DESTINATÀRIES
Professionals del ram sanitari i persones interessades en la temàtica.


NOMBRE DE PLACES:
500 persones en línia.


CALENDARI DEL CURS
1a sessió: 14 de desembre de 13h a 15h
2a sessió: 15 de desembre de 13h a 15h


INSCRIPCIONS
Les jornades son gratuïtes i cal inscripció prèvia al següent enllaç:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Z6jJsj3tQrqpZZ2f-od1CA


.