Farmamundi llança Raisa, una campanya de sensibilització sobre els drets reproductius de les dones migrades
567
post-template-default,single,single-post,postid-567,single-format-standard,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Farmamundi llança Raisa, una campanya de sensibilització sobre els drets reproductius de les dones migrades

  |   Actualitat

Amb la campanya Raisa (en àrab: «dona conductora i sobirana») Farmamundi pretén obrir un espai de reflexió entre usuàries, professionals i institucions sobre les eines per fer front a la realitat multicultural. Una línia de treball que l’entitat a Catalunya porta treballant des de fa quatre anys a través de tallers d’art etnografia, investigacions, jornades i formació per a entitats i professionals. Pròximament, Farmamundi presentarà un conjunt de propostes de millora per al sistema públic català centrades en la incorporació de la mirada intercultural i de gènere, en l’atenció als processos embaràs i part.

 

La societat catalana és cada vegada més intercultural. Segons dades de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, el 15,8% de la població que resideix a Catalunya és d’origen estranger, mentre que gairebé el 28% del total de nadons nascuts vius el 2017 van ser de dones d’origen estranger. Actualment més de 300.000 dones migrades a Catalunya estan en edat reproductiva.

 

Amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió entre usuàries, institucions i professionals sobre les seves vivències en aquest entorn multicultural, Farmamundi llança la campanya Raisa (en àrab: «dona conductora i sobirana») que inclou, entre altres accions, unes càpsules audiovisuals amb entrevistes a llevadores i mediadores culturals, que donen veu a les usuàries, al voltant de temes com l’acompanyament o les diferents visions sobre l’embaràs i el part.

 

Es tracta d’una sèrie de 6 vídeos amb entrevistes a llevadores i mediadores culturals al voltant de temes com l’acompanyament o les diferents visions sobre l’embaràs i el part. Cada setmana es publicarà un vídeo diferent, amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió entre usuàries, institucions i professionals sobre la vivència de professionals i usuàries en aquest entorn multicultural.

Raisa s’emmarca en aquesta línia de treball que Farmamundi va començar fa més de quatre anys, i que ha inclòs treballs de recerca, tallers d’art etnografia amb dones migrades i professionals de la salut que s’han exposat en diversos CAPS de Barcelona, ​​així com el disseny d’una unitat formativa per a entitats socials i professionals de la salut.

 

Unitat didàctica sobre l’atenció a l’embaràs i el part

 

«Amb aquesta iniciativa volem sumar-nos a les accions tant de sistema sanitari, com de les entitats socials que treballen pels drets reproductius de les dones a Catalunya» – afirma Cecilia García, coordinadora de Farmamundi a Catalunya «sabem que queda molt per fer, i des de Farmamundi ens comprometem, aportant la nostra experiència i coneixements, a continuar impulsant«. En aquesta línia de millora, Cecilia García destaca la propera posada en pràctica de la primera unitat didàctica sobre l’atenció a l’embaràs i el part des d’una mirada intercultural i de gènere que, de manera conjunta, Farmamundi ha desenvolupat amb professionals sanitàries i mediadores culturals.

 

Farmamundi al Congrés per a l’erradicació de les violències masclistes

 

En paral·lel, els resultats de les investigacions sobre l’atenció a l’embaràs i el part a dones migrades, ​​es presentaran en diferents espais, com el Congrés per a l’erradicació de les violències masclistes des dels serveis socials i sanitaris, que tindrà lloc a Barcelona entre els pròxims dies 2 i 5 de desembre.

 

També l’entitat presentarà properament a representants públics i partits polítics un document de propostes de millora per al sistema públic català centrades en la incorporació de la mirada intercultural i de gènere en l’atenció als processos embaràs i part de dones migrants.

 

Aquests projectes compten amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

 

 

Més informació: