Dóna positiu
1080
page-template-default,page,page-id-1080,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Les males praxis d’eliminació de medicaments i material sanitari com a residus, tenen greus
efectes en el medi ambient i en la salut, tant en l’àmbit local, com en el global. La incorporació de noves tècniques analítiques en estudis mediambientals ha identificat restes de medicaments en rius i aqüífers, a partir dels quals entren en la cadena tròfica, danyant formes de vida animal i vegetal, mentre que encara es desconeixen els riscos reals, i a llarg termini, d’aquests residus per a la salut pública i el medi ambient. En els països on no hi ha legislació i recursos per eliminar de forma correcta els residus, els efectes en el medi ambient es maximitzen.

Amb aquest projecte pretenem analitzar les causes i les conseqüències de la
sobremedicalització i l’eliminació incorrecta del medicament com a residu, amb propostes a la ciutadania i als gestors públics, incidint en la coherència de polítiques vers la justícia ambiental, en el Nord i Sud globals.

La situació de pandèmia deguda al Covid-19 ha comportat un increment en la producció i consum de material plàstic d’un sol ús (mascaretess, guants, EPI, tovalloletes…) tant en l’àmbit hospitalari com en el domèstic, en un moment on el debat sobre l’ús abusiu i la mala gestió del plàstic estava sobre la taula. Quin és l’impacte sobre el medi ambient de l’ús massiu de guants i mascaretes d’un sol ús?

L’informe ‘‘Gestió dels residus de medicaments i material sanitari. Estat de la qüestió a l’àrea metropolitana de Barcelona” és fruit d’una recerca realitzada en col·laboració amb Arda Gestió i Estudis Ambientals. L’informe presenta els resultats d’una diagnosi del sistema actual de gestió dels residus de medicaments i de la incidència de l’increment de generació de material sanitari d’un sol ús derivat de la pandèmia de COVID-19. L’estudi s’ha centrat en l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

DESCARREGAR L'INFORME (PDF)
Descarregar les propostes de millora per als gestors públics

Descobreix si dones positiu o negatiu per al medi ambient amb els tests de gestió de residus sanitaris!

Mascaretes

Les mascaretes poden acabar en llocs on transiten petits animals com els ocells o els peixos, els quals poden quedar enganxats amb les gomes. Per això és molt important saber on llençarles. Passa les diapositives del slider cap a esquerra per aprendre a fer-ho bé.

Guants

Quants guants has utilitzat des de l’inici de la pandèmia? On els vas llençar? Passa les
diapositives del test per conèixer la manera correcta de gestionar els guants com a residu.

Residus sanitaris de persones infectades per Covid-19

Les mascaretes, els guants, els tests d’antígens i altres residus de material utilitzats per
persones infectades per Covid-19 podrien tenir restes del virus, i per tant, és molt important
fer-ne una gestió adequada. En la bateria de diapositives et mostrem com llençar-los per a
minimitzar el risc de contagi.

Blisters

Els blisters són un residu molt comú a les nostres llars. Els estem rebutjant bé? Passa les diapositives per saber com fer-ho bé i si dones positiu en el test de medi ambient!

Xeringues

I tu, què fas amb les xeringues usades? Passa les diapositives per saber com fer-ho bé i dóna positiu en el test de medi ambient!

Aigua oxigenada, mertiolat i alcohol

L’aigua oxigenada, el mertiolat o l’alcohol són productes habituals a les nostres llars. Què fem amb les ampolles o les restes?

Passa les diapositives i descobreix si dones positiu o negatiu per al medi ambient amb el test de gestió de residus sanitaris!

Restes de compreses i tampons

Encara no saps on llençar les restes de compreses i tampons?

Passa les diapositives i dóna positiu per al medi ambient amb el test de gestió de residus sanitaris! 

Termòmetres

On llences els termòmetres trencats?

Passa les diapositives i dóna positiu per al medi ambient amb el test de gestió de residus sanitaris!

Productes quimics

Encara llences els productes quimics o medicaments a la pica, el vàter o al lavabo?

Doncs passa les diapositives i dóna positiu per al medi ambient amb el test de gestió de residus sanitaris!

Punt SIGRE

Llavors, què duem i què no duem al Punt SIGRE?

Passa les diapositives i dóna positiu per al medi ambient amb el test de gestió de residus sanitaris!