Desmuntem narratives racistes sobre l’atenció sanitària de les dones migrades
1385
post-template-default,single,single-post,postid-1385,single-format-standard,elision-core-1.0.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,qode-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Desmuntem narratives racistes sobre l’atenció sanitària de les dones migrades

  |   Actualitat, Destacats

A través d’una sèrie de memes, l’entitat desarticula rumors, prejudicis i estereotips sobre l’accés a la salut de les dones migrades i sensibilitza amb l’objectiu d’una comunicació intercultural que no condueixi a discriminacions en l’àmbit sanitari.

La campanya també està orientada a millorar el coneixement de com accedir al sistema de salut català, atès que segons informes de l’entitat, tant personal sanitari com persones migrades desconeixen els circuits d’accés.

La qüestió migratòria no és un fenomen nou a Catalunya, no obstant això, existeix una gran desinformació i circulen falsos rumors sobre l’accés i ús dels serveis de salut pública per part de les persones migrades. Amb l’objectiu de posar claredat en aquestes informacions, Farmamundi ha iniciat una línia de sensibilització que desmunta des de prejudicis racistes a qüestions que operen d’una manera més subtil, com les vinculades amb models de comunicació diversos.

Com afirmen Mar Baños i Elisabeth Llamas, responsables en Farmamundi dels projectes antirumors, “la campanya es dirigeix a desmuntar rumors ja coneguts, com el famós ‘els migrants venen a robar-nos la sanitat’, però sobretot ens centrem en un altre bloc de prejudicis que opera d’una forma menys evident, ja que tenen a veure amb qüestions molt arrelades en la nostra gramàtica cultural, i per això, són més difícils d’identificar”.

 

Discriminació, prejudicis i estereotips sobre les dones migrades en l’àmbit sanitari.

A pesar que els i les professionals de la sanitat cada vegada tenen més competències i formació en interculturalitat i eines per a poder brindar una atenció integral i amb perspectiva de gènere, les persones migrades que accedeixen als serveis de salut continuen trobant barreres basades en la comunicació intercultural, en el racisme, o el nostre model de salut.

 

 

L’entitat ha alertat en diverses ocasions que existeixen diferències en els models conversacionals que estan impactant en la qualitat de l’atenció sanitària a dones migrades. Com explica Elisabet Llamas Reinero, tècnica de Farmamundi i autora de l’informe publicat recentment  Cultures i Drets Sexuals i Reproductius de les dones migrades o d’origen estranger a Catalunya, “a les cultures occidentals parlem d’una manera molt directa i individualista, mentre que en altres cultures el model és indirecte i col·lectivista”. Aquesta diferència provoca malentesos, “per exemple, la manera com s’interpreta el silenci és molt diferent en segons quines cultures: mentre que en alguns indrets és un indicador de respecte, aquí es veu com a senyal de desinterès. Això acaba provocant un impacte negatiu en la qualitat de l’atenció”.

 

 

Segons Llamas, “en les cultures occidentals també s’aborda l’embaràs o el part des d’una perspectiva ‘biomèdica’, és a dir, amb un control d’embarassos molt medicalitzat, quan són processos fisiològics. Això xoca amb altres maneres d’entendre la sexualitat i la reproducció de cultures no occidentals., que perceben aquest control com a mancat de sentit».

 

 

Millorant el coneixement sobre el circuit d’accés a la salut per a persones migrades i refugiades.

 

 

Aquesta campanya antirumors forma part d’una línia de treball que l’entitat a Catalunya porta treballant des de fa sis anys a través de tallers d’art etnografia, recerques, jornades i formació per a entitats i professionals.

 

 

En l’últim any, l’entitat ha publicat la guia  L’ accés al sistema públic català en situacions de migració,i està informant, a través d’uns ‘tests antirumors’ sobre el circuit d’accés als serveis públics d’atenció a la salut. Segons Mar Baños, coordinadora del projecte “Existeix un gran desconeixement sobre les vies d’accés als serveis d’atenció a la salut, no sols entre les persones migrades, sinó que personal administratiu en l’àmbit municipal i sanitari també desconeix. Per exemple, els Ajuntaments han de facilitar l’empadronament, atès que aquest facilita l’accés a la salut i a l’educació, que són drets fonamentals, però no tots els ajuntaments ho estan fent”.

 

 

Els materials dels projectes de sensibilització antirumors de Farmamundi Catalunya es troben en el portal Raisa (en àrab: “dona conductora i sobirana”) i la seva producció ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Fundació La Caixa.

 

 

Català http://raisa.dretalasalut.org/antirumors/

Castellano: http://raisa.dretalasalut.org/es/antirumores/